Sous Vide
Sous vide (v francoskem prevodu "v vakuumu") je metoda, ki se nanaša na postopek vakuumskega zapiranja živil v vrečko in nato kuhanje na zelo natančno določeni temperaturi v vodni kopeli. Kuhanje z metodo sous vide je preprosto, sodobno in predvsem zelo učinkovito. Ta tehnika daje rezultate, ki jih ni mogoče doseči z nobenim drugim načinom kuhanja.
Zakaj kuhati po metodi sous vide?
- Glavna prednost metode sous vide je, da se v hrani ohranijo vsi sokovi. Tako bo na primer vaš zrezek veliko bolj sočen in okusen, kot če ga pripravite na tradicionalen način.
- Ta način kuhanja je tudi zelo nežen, zato občutljive sestavine, kot so ribe ali zelenjava, ohranijo svoj polni okus.
- Velika prednost je tudi ta, da lahko brez težav pripravite več tečajev hkrati. Če želite pripraviti obrok s tremi hodi, ga lahko brez težav pripravite z metodo sous vide. Vse, kar morate storiti, je, da različne tečaje zložite v različne vrečke. Nato vse skupaj postavite v vodno kopel in pustite, da se skuhajo. Ni vam treba skrbeti za nič drugega in se lahko popolnoma posvetite gostom.
Priprava odličnega obroka po metodi sous vide
Pri kuhanju v tehniki sous vide se z natančnim nadzorom temperature in kroženjem dosežejo rezultati, ki jih ni mogoče doseči z nobeno drugo tehniko kuhanja. Zakaj je temu tako? Pri tradicionalnih načinih kuhanja nimate nadzora nad toploto in temperaturo. Zato je zelo težko in zamudno vedno pripraviti popoln obrok.
Hrana izgubi okus, se zlahka prekuha in ima suho, žvečljivo teksturo. Zaradi natančnega nadzora temperature v kuhinji sous vide zagotavlja naslednje prednosti:
- Doslednost - ker hrano kuhate pri točno določeni temperaturi in času, lahko pričakujete zelo dosledne rezultate.
- Okus - hrana je kuhana v soku. Tako je hrana okusna, sočna in mehka.
- Zmanjšanje količine odpadkov - tradicionalno pripravljena hrana se izsuši, kar povzroči nastanek odpadkov. Tradicionalno prepečen zrezek na primer zaradi izsušitve izgubi v povprečju do 40 % svoje prostornine. Natančno pripravljen zrezek ne izgubi svoje prostornine.
- Prilagodljivost - Tradicionalno kuhanje lahko zahteva vašo stalno pozornost. Natančno kuhanje poskrbi za točno določeno temperaturo hrane in jo ohranja. Ni vam treba skrbeti za prekuhavanje.
Kako začeti kuhati po metodi sous vide?
Metoda sous vide je primerna tako za profesionalne kuharje kot tudi za domače kuharje. S tem načinom kuhanja lahko preprosto pripravite okusne jedi brez stresa in dela. Vse, kar potrebujete, je sesalnik, ki posesa ves zrak, in nekaj vrečk. Nato lahko hrano zložite v vrečke, jo vakuumirajte in postavite v vodno kopel. Čez nekaj časa bo obrok pripravljen in lahko ga uživate z družino ali prijatelji. Če želite v kuhinji preizkusiti nekaj novega, je metoda sous vide vsekakor primerna za vas.
Vakuumsko zapiranje hrane je tudi odličen način za podaljšanje roka uporabnosti in preprečevanje kvarjenja.
Pri kuhanju z metodo sous vide lahko pripravite več jedi hkrati, ne da bi vas pri tem kar koli skrbelo. Če želite v kuhinji preizkusiti nekaj novega, je metoda sous vide vsekakor primerna za vas.
Kakšno opremo potrebujem za kuhanje v načinu sous vide?
Pravzaprav je zelo dostopno in enostavno. Danes lahko vsakdo začne kuhati po sistemu sous vide. Za začetek potrebujete nekaj stvari:
- Kuhalnik Sous vide
- Vakuumske vrečke
- Vakuumsko napravo
- Posoda za vodo sous vide
Tu boste našli vso potrebno opremo za kuhanje po sistemu sous vide.