Tudi najbolj kakovostne kuhinjske omarice potrebujejo redno nego. Pravilno vzdrževanje ne le podaljša njihovo življenjsko dobo, temveč pomaga ohranjati kuhinjo čisto, svežo in vizualno urejeno. Različni materiali zahtevajo različen pristop – tukaj je pregled najpomembnejših načel.
Redno čiščenje – osnova vsega
Ni pomembno, ali imate omarice iz laminata, MDF ali s steklenimi elementi – čista površina preprečuje obrabo in praske.
Priporočamo: Za vsakodnevno čiščenje uporabljajte vlažno krpo in blag čistilni sredstvo (npr. pH nevtralno milo). Izogibajte se abrazivnim gobicam ali agresivnim kemikalijam – lahko poškodujejo površino. Za steklena vratca uporabite čistilo za steklo in mehko krpo iz mikrovlaken.
Zaščita pred vlago in toploto
Kuhinja je naravno izpostavljena vodi in pari. Najbolj trpijo predvsem kuhinjske omarice s koritom, saj so pogosto v stiku z vlago.
Najboljša preventiva po našem mnenju: Obrišite kapljice vode takoj, zlasti okoli korita in kuhalne plošče. Uporabljajte tesnila in plastične podloge znotraj omarice pod koritom. Med kuhanjem uporabljajte napo – zmanjša kondenzacijo in vlago na zgornjih kuhinjskih omaricah.
Nega glede na material
Laminatne omarice: Enostavne za vzdrževanje. Izogibajte se neposrednemu stiku s toplimi predmeti.
MDF z folijo ali lakom: Občutljiv na dolgotrajen stik z vodo. Priporočamo redno preverjanje robov in spojev.
Steklena vratca: Redno polirajte s čistilom za steklo. Previdno pri rokovanju s trdimi predmeti – lahko opraskajo steklo.
Vzdrževanje kovinskih delov in tečajev
Da bodo vaše omarice še naprej delovale brezhibno, občasno: Preverite tečaje in izvlečne mehanizme – če škripajo, uporabite olje ali silikonski sprej. Privijte ohlapne vijake na ročajih ali vratcih.
Preprečevanje poškodb zaradi obremenitve
Ne preobremenjujte predalov ali zgornjih kuhinjskih omaric – lahko se odlepijo od stene. Za težje predmete uporabljajte izključno spodnje omarice ali samostojne omarice za živila.